Istället gick de sista finalplatserna till Jay Smith och Annika Wickihalder, som båda tävlat i den femte deltävlingen samma kväll.
Kritiker menade att det var orättvist att dessa två artister fick extra exponering eftersom de fick framföra sina låtar flera gånger under samma kväll. Nu finjusterar SVT tävlingen efter den kritiken.
Kritik mot uppsamlingsheatet
Istället för tio artister kommer nu fem att tävla om två finalplatser. I uppsamlingsheatet avslöjas vilken låt som fick flest röster i deltävlingarna och får en direktplats till finalen – sedan röstar tittarna fram den andra finalisten.
Uppsamlingsheatet fick kritik, men Anders Wistbacka på SVT menar att kritiken inte var helt rättvis. Han förklarar att det inte enbart var de två låtarna som spelats tidigare samma kväll som hade en fördel, men att misstanken om det var tillräckligt för att de skulle vilja ändra på upplägget.
Med det nya upplägget skulle Fröken Snusk ha gått till final i år – hennes låt fick flest röster i deltävlingarna bland artisterna i uppsamlingsheatet, enligt röstningssiffrorna som SVT nu har offentliggjort.
Låtarna släpps tidigare
En annan nyhet är att låtarna i Melodifestivalen släpps i sin helhet på radio och streamingtjänster dagen innan de tävlar i SVT
sändning. Det är första gången i Melodifestivalens historia som detta görs.
Wistbacka säger att de tidigare reglerna varit väldigt märkliga och föråldrade. Han tror att tittarna förväntar sig att kunna lyssna på musiken när de sett den på TV, och att det varit konstigt när de inte kunnat göra det. Därför börjar SVT nu om från början med denna nya strategi.